Alaptarea in Sectia de Terapie Intensiva Neonatala
Nu pot sublinia suficient importanta laptelui matern pentru un bebelus, mai ales pentru unul prematur.

Textul din fotografie: ''Alaptarea este un dar ce dureaza o viata intrega.'' Sursa: Pinterest

Laptele mamei este ca  o '’potiune magica’’ ce are efecte semnificative asupra sistemului imunitar si dezvoltarii bebelusului. Totodata, reprezinta cea mai buna cale pentru o mama de a-si arata iubirea bebelusului, de a lega o relatie stransa cu acesta si de a-l calma.

Cand un copilas se naste prematur, multe din lucrurile mentionate mai sus se schimba. Mama nu are oportunitatea de a-si pune la san bebelusul, acesta fiind hranit prin tub, cu ajutorul unei seringi. In cazul meu, la scurt timp dupa ce Aurora si Victoria s-au nascut, trebuia sa storc lapte manual intr-o seringa. Nu am inteles de ce trebuie sa fie asa, iar cand am intrebat, moasa mi-a zis ca in primele zile dupa nastere cantitatea de lapte este minimala, iar mulgerea cu o pompa de san, ar face picaturile pretioase de colostrum, bogate in vitamine si minerale, sa se piarda in tuburile acesteia. Am urmat instructiunile si am incercat sa storc regulat, pentru a stimula lactatia. Unele mame care nasc prematur nu reusesc sa produca lapte deoarece corpul lor nu este inca pregatit pentru acest lucru.

Mulgerea cu o pompa de san a fost un lucru destul de dificil. A fost trist sa nu le am pe fete la pieptul meu. Asadar, cateodata luam ceva ce le apartinea, de exemplu, o muselina, si o tineam aproape in timpul sesiunilor de mulgerere. Astfel, stimulam producerea de lapte. Unele mamici ar putea incerca sa se uite la fotografii cu bebelusii lor. Eu nu am fost in stare. De cate ori incercam, sfarseam plangand vazandu-le atat de micute si bolnave.

Pentru a se hrani singur, este nevoie ca bebelusul sa aiba reflexul de supt-inghitire-respiratie dezvoltat. Asta se intampla dupa saptamana 32 de gestatie. Uneori, si mai tarziu daca  bebelusul intampina dificultati in  a respira pe cont propriu. Aurora si Victoria au fost hranite prin cateter ombilical si vena in primele zile, iar de indata ce au putut primi laptele meu, prin tub orogastric si nasogastric o lunga durata de timp. Asta datorita faptului ca aveau nevoie de support pentru a respira.

Victoria hranita prin cateter ombilical in primele zile de la nastere
This image has an empty alt attribute; its file name is uvc-32.jpg
Aurora hranita prin cateter ombilical in primele zile de la nastere

La University College London Hospitals obisnuiam sa mulg lapte intr-o camera pusa la dispozitie din partea spitalului. Acolo era loc pentru patru mame si de obicei ne impartaseam povestile si ne incurajam reciproc. Cele mai comune intrebari pe care ni le puneam, au fost: ‘’La cate saptamani s-a nascut bebelusul tau?’’, ‘’Mai ai si alti copilasi?’’, ‘’Ce faci ca sa produci lapte?’’, ‘’De cat timp te afli in aceasta sectie?’’. Echipamentul de stors era de unica folosinta. Astfel, reducandu-se raspandirea posibilelor infectii. Pompa ara curatata inainte si dupa folosire de catre mama, si in fiecare zi de catre un angajat al spitalului. Se asemenea, sticlute de plastic non-reciclabile erau puse la dispozitie din partea spitalului, iar laptele era pastrat in figiderul din salon. Pe sticlute era scris numele bebelusului, dar si data si ora la care a fost muls laptele. Asistentele pastrau cantitatea de lapte necesara hranirii fetelor in frigider, iar surplusul era stocat in congelator.

Odata transferate la Whittington Hospital, Aurora si Victoria au fost acomodate in camera de izolatie din cauza virusului ce il detineau, CMV. In aceeasi camera, aveam o pompa de muls doar pentru mine, la fel si sticlute la discretie. Totodata, aveam oportunitatea de a steriliza echipamentul.

Acasa, aveam o pompa de san manuala, iar sticlute de la spital. Pentru ca produceam o cantitate mare de lapte, am depozitat si in congelator. Sticlutele ocupau cam mult spatiu, asa ca am folosit si pungi speciale pentru lapte matern, usor de gasit in orice farmacie. In congelatorul de acasa, laptele matern poate fi depozitat timp de 6 luni, pe cand in congelatorul spitalului, doar 3 luni. Am mentinut fluxul de lapte timp de aproape 4 luni, pentru ambele fete. Poate as fi reusit mai mult, dar deplasarea zilnica la spital, fiind sub presiune si stres mai mereu, trezitul regulat in timpul noptii, ma faceau sa pierd in greutate, energie si  sa devin epuizata.

Dupa ce fetele au consumat toate ‘’proviziile’’ din congelator, acestea au fost hranite cu formula de lapte praf. Inca de la inceput, nu au tolerat si vomitau des, iar  echipa ce avea grija de ele a schimbat tipul formulei de nenumarate ori, pana cand, dieticianul a decis sa incerce formula lapte praf cu amino acizi, PURAMINO. Acesta are proteine hidrolizate si este adesea administrat sugarilor alergici la laptele de vaca. Totodata, are un miros si gust oribil. Dupa ce fetele au implinit un an, treptat am schimbat PURAMINO cu o formula pe baza de lapte de capra, numit NANNYCARE. Initial, numarul 1, apoi numarul 2 pe care il consuma si acum.

This image has an empty alt attribute; its file name is puram.jpg

Nu pot sublinia suficient importanta laptelui matern pentru un bebelus, mai ales pentru unul prematur. Acesta din urma, nu are un sistem digestiv suficient de dezvoltat pentru a tolera formula de lapte praf. Laptele matern este usor de digerat, protejeaza bebelusul impotriva microbilor si infectiilor, si il ajuta sa infloreasca mai bine decat orice alt tip de hrana sau supliment.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *